[www.mikavanhala.com venesivuille]

 
"Lämmittimet"

"Venelämmittimet" Eli eri tapoja olla kylmissään.


Itselläni ei juurikaan ole kokemusta kuinmuutamasta lämmittimestä. Katalyyttilämmitin, Wallas 1600, Webasto DBW46, Safire2200, Eberspächer D5JZ, Webasto AT 2000, 3500, kaikki paitsi 2 ensimmäistä on kelvollisia.

Tässä nipussa muutamia ohjeita ja kokemuksia muutamista lämmittimistä, sekä Tilley lampusta. Jotku omakohtaisia, jotku joidenkin muiden. Pyrin keräämään tänne niitä paljon. Joitakin manuaalejakin jopa löytyy. Esimerkiksi Wallaksen yleinen huolto-ohje, räjäytyskuvin ym. alkuperäinen sellainen.


Jokatapauksessa, ettei totuutta unohdeta aloita tämä juttu tästä . (legendaarinen katalyyttilämmittimen sytytys)

Tältä sivulta löytyy siis seuraavaa.

Katalyyttilämmitin
Wallas 3000
Wallas 1600
Wallaksen yleishuolto-ohje
Safire2200
Safire3200
Tilley voimavalolyhty


Safire 2400Di venelämmitin

Safire on uudehko suomalainen venelämmitinvalmistaja. Safiren perusti eräs Wallaksella toiminut suunittelija, Kari Järvi joka alkoi suunnittelemaan ja valmistamaan omia lämmittimiä. Safirea on 4 eri versiota, kaikki toimivat sekä dieselillä että valopetroolilla.  pienin venelämmitin 1600D sekä 2400Di joka minulla oli sekä sen isoveli 3200Di.

Sitten on vielä "mökkilämmitin" Safire 3000 joka  malliltaan on lähellä kaminaa. Joskus aikoinaan, kuin SF-lämmittimellä ei ollut kotisivuja laitoin heidän manuaalinsa tänne. No nythän ne on olemassa, mutta annampa sen olla täällä, koskapa se on täällä ollut vuosia. . Lisäksi Lauri tiainen kirjoitti loistavan artikkelin safiresta ja sen asennuksesta, sekä vähän muustakin lämmitinasiasta. [Artikkeliin pääset vaikka tästä]

Lämmitin itsessään on varsin oiva kapine, pitähän uuden laitteen ollakkin. Asensin sen vanhaan veneeseeni 2001, aikaa meni yksi ilta, sen jälkeen se onkin pelannut iman mitään. Kokemusta kertyi kolmelta kesältä ja en voi mitään muuta kuin kehua. Pari kertaa on joutunut käynnistämään kahdesti, mutta kun lähtee käyntiin, niin käy. Syynä lienee ollut kosteus tai muut ongelmat.

Laitteeseen lisävarusteena myytävä termostaatti kannattaa ehdottomasti ottaa. Laite on ilman sitä vähän niin kuin mopo ilman käynnistyskampea. Eka kesänä sitä ei vielä ollut, mutta ostin Myöhemmin  Aina kun menin veneelle,  täräytän koneen heti käyntiin ja laitan lämmittimen päälle. Se onkin sitten päällä kokoviikonlopun. Veneessä on tasainen lämpö ja kaikki paikat ova kuivana. Termostaatti ja automatiikka hoitaa loput.

Safirea myy esimerkiksi Oy Vestek Ab p. 09-8870120 http://www.vestek.fi/vene

Safire2200.pdf 700k

[Juttu safiren asennuksesta ja muustakin]

Takaisin ylös


 
Safire3200 mökkikamina

Borgströmin Åke osti safiren 3200 mökkikaminan ja teki kaminasta ja sen asennuksesta erittäin tyhjentävän ja hyvän jutun. 
[lue lisää...]
 

"Olen jo muutaman vuoden himoinnut kunnollista lämmitintä mökillemme Päijänteen sähköttömään saareen, koska vietämme myös melkein kaikki talviviikonloputkin mökillä. Viime vuonna laitoin Keltaiseen Pörssiin ilmoituksen että ostaisin käytetyn Wallaksen tai vastaavan. Lohjalainen kauppias HeikkiKuutti (Kotiasema Oy, Lohja, 019-325 627) soittelikin ja kertoi  "ummet ja lammet" lämmittimistä.  Hän sai pääni kääntymään, ettei käytetty olisikaan paras ratkaisu meikäläiselle..."

Juttu alkaa tästä


 
Tillikka
Tuo armeijasta tuttu kapine. Valotehoa riittää monta  sataa Wattia. Tästä löydät huolto-ohjeet siihen. tillikka.pdf 60kb
Systytysohje:
Sytyttäminen on varsin yksinkertainen ja vaivaton toimenpide. Kaasuputki kuumennetaan denaturoidulla spriillä (talousspriillä). Kun putki on kuuma avataan säätöhana ja vähän pumpaten syötetään valopetroolia poittimoon aluksi alhaisella paineella. Spriiliekki, jonka tässä vaiheessa on vielä kosketettava hehkusukkaa, sytyttää kaasun. Kun lyhty on palanut jonkin aikaa ja polttimo kuumentunut voi painetta lisätä toivottuun valovoimaan.... Lue lisää...
tilika
Takaisin ylös

Veneenpolttaja, katalyyttilämmitin. Lue miten sitä käytetään ja nimeomaa, miten ei...

...Olin koko äijä ilmiliekeissä, veneen lattian lisäksi. Yritin sammuttaa liekkejä käsin hosumalla, mutta kädet meinasivat palaa. No eihän siinä jääny vaihtoehtoa kuin hypätä mereen. Miia nukkuu tällävälin keulapiikissä kaikessa rauhassa... Sillävälin kavereiden veneellä havahduttiin, sieltä tuli jätkät tyynyjen ym kanssa hosumaan tulipesäkkeitä veneeseen... [Lue lisää....]

Takaisin ylös

veneenpolttajaKaksi tapaa olla kylmissään, Wallas 3000 tai ilman Wallas 3000:ta
...Lähdin luonnollisesti korjaamaan laitetta, koska se ei toiminut. Oireina


alkuun oli lähinnä se, ettei polttoaine oikein kulkenut letkussa eikä
tuli syttynyt. Hehku kyllä toimi, samoin käynnistykseen liittyvä
automatiikka - eli parin minuutin hehkutuksen jälkeen tuuletin lähti
pyörimään sekä polttoaine pumppu naksuttelemaan... [lue lisää...]

3000 Wallaksen oma korjausmanuaali
wallas_3000.pdf 591kb
 

wallas
Takaisin ylös
Lisää tapoja palella veneessä: Wallas 1600 tulossa...
Sitä odotellessa 1600 Wallaksen alkuperäinen manuaali pdf:nä ksaikkine räjäytyskuvineen ja versiomuutoksineen sekä piirikortin kytkentäkaavioineen ym. mikäli sinulla on ko wallas pakko ladata.

wallas1600.pdf 1662kb

Samoin sitten wallaksen yleinen huolto-ohje eri polttimien räjäytyskuvineen sekä polttimien säätö-ohjeet. Oli sinulla mikä tahansa wallas, lataa tämä

wyleishuolto.pdf 892kbTakaisin ylös
 

[www.mikavanhala.fi venesivuille]